Recitačné talenty z prešovských a sabinovských stredných škôl sa stretli na regionálnej súťaži Hviezdoslavov Kubín

20.04.2010 Prešov

Dňa 13. - 14. apríla 2010 sa v priestoroch Šarišského osvetového strediska v Prešove uskutočnilo regionálne kolo súťaže Hviezdoslavov Kubín, ktoré opäť po roku spojilo recitátorov stredných a vysokých škôl, aby ...
Na súťaži sa predstavilo 36 recitátorov, z toho 35 študentov stredných škôl - 18 v sekcii poézie a 17 v sekcii prózy. Jedna recitátorka vystúpila v sekcii poézie v V. kategórii. Ich prednesy hodnotila trojčlenná porota v zložení Ivan Barla, Mária Kuderjavá a Dagmar Rusnáková, ktorá skonštatovala, že vystúpenia boli na vynikajúcej úrovni, a to ako po stránke interpretačnej, tak aj po stránke dramaturgickej. Na základe jednotlivých vystúpení porota rozhodla nasledovne:
Najlepšími recitátormi v sekcii poézie v okrese Prešov sa stali Matej Marušin (SPŠ strojnícka Prešov), Natália Vaňová (Gymnázium sv. Moniky Prešov) a Pavla Ivanková (Gymnázium Konštantínova 2 Prešov), ktorí získali 1. miesto.
Druhým miestom boli ocenené Mária Vaverková (Evanjelické koleg. gymnázium Prešov), Katarína Lešková (Gymnázium sv. Moniky Prešov) a Viktória Hartmanová (ZUŠ M. Moyzesa Prešov). Tretie miesto si odniesla Soňa Šimková (Gymnázium sv. Moniky Prešov). Čestné uznania v tejto sekcii patrili Jozefovi Komiňákovi (Gymnázium sv. Moniky Prešov) a Lucii Mruzovej (SPŠ elektrotechnická Prešov).
Recitátorky okresu Sabinov Veronika Futejová (Gymnázium Lipany) a Ivana Palčová (Obchodná akadémia Sabinov) boli ocenené čestným uznaním.
V tejto sekcii sa predstavila aj recitátorka V. vekovej kategórie Soňa Pariláková, ktorej vystúpenie bolo ocenené prvým miestom.
Aj v sekcii prózy bolo udelených viacero prvých miest. V tomto roku patrili Anne Dušenkovej (Súkromné gymnázium Prešov), Daniele Strakovej (Gymnázium J. A. Raymana Prešov) a Michaele Piesykovej (Gymnázium Konštantínova 2 Prešov). Druhé miesta si odniesli Šimon Kandúr (Gymnázium sv. Moniky Prešov) a Dávid Novotný (Športové gymnázium Prešov). Samuel Chovanec (ZUŠ J. Pöschla Prešov) a Ján Šimko (ZUŠ J. Pöschla Prešov) boli ocenení tretím miestom.
Recitátorov okresu Sabinov úspešne reprezentoval Jakub Feltovič (Gymnázium Lipany), ktorého vystúpenie bolo ocenené 2. miestom.
Na súťaži sa predstavilo aj divadlo poézie H+R+A, ktoré pracuje pri SOŠ podnikania na Masarykovej ulici v Prešove, ktoré predstavilo hru Rómeo a Júlia v réžii D. Czímovej a kol.
Všetkým víťazom blahoželáme. Súťažiacim, ktorí získali prvé miesta – Soni Parilákovej, Matejovi Marušinovi, Natálii Vaňovej, Pavle Ivankovej, Anne Dušenkovej, Daniele Strakovej, Michaele Piesykovej, ako aj Anne Rakovskej (priamy postup z minuloročného celoštátneho kola) a DS MAM pri ZUŠ M. Moyzesa v Prešove – víťaz okresnej súťaže Dni s Táliou (M. Kuderjavá: Kolomyjky) - poprajme veľa úspechov na krajskej súťaži Hviezdoslavov Kubín, ktorá sa uskutoční 29. 4. 2010 vo Svidníku.

PhDr. Dagmar Rusnáková
metodička ŠOS pre umelecké slovo
 

Vyberte región